В края на 2023 г. една от водещите теми в

...
 В края на 2023 г. една от водещите теми в
Коментари Харесай

2023 г. под „зелената“ лупа: Полети с готварско олио, нефт от тор, батерии от дървесина, соларни панели във водата

 

В края на 2023 година една от водещите тематики в международен мащаб беше срещата на върха за климата в Дубай. След две седмици на тежки договаряния - от 30 ноември до 12 декември, на COP28 политическите водачи се споразумяха за преход към отвод от изкопаеми горива.

Целта е постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година

Тази среща беше кулминационната точка в търсенето на резистентност за Земята в подтекста на година, изпълнена с голям брой естествени катаклизми – трусове, рисково високи температури, наводнения и свлачища.

Осем години след Парижкото съглашение прогрес липсва, а прозорецът постепенно се затваря

Докато планетата ни „ издиша “ под въздействието на човешкия фактор, въпреки всичко има и положителни политики, зелени хрумвания и новаторски хрумвания, които работят за нейното запазване.

Обзорът на организацията идва дни преди срещата на върха за климата, свикана от Организация на обединените нации

Те намираха своето място и през тази година на уеб страницата на btvnovinite.bg. Отправяме обзорен взор и ви припомняме някои от най-интересните и любопитните измежду тях:

100% стабилно авиационно гориво

Британското държавно управление употребява събитието в Дубай, с цел да покаже сериозната си угриженост за околната среда. За първи път беше коментиран презокеанският полет на аероплан, задвижен със 100% стабилно авиационно гориво.

То беше направено най-вече от употребявано олио за готвене и отпадъчна животинска лой, смесена с малко количество синтетичен благоуханен керосин, създаден от отпадъчна царевица. 

Очаква се да участват над 70 000 политици, дипломати, деятели и бизнес водачи от над 160 страни

Полети с водородно гориво

Докато авиационната промишленост се стреми да стане въглеродно неутрална, се чака ролята на водорода да бъде на енергиен притежател, който да задвижва огромните летателни машини.

През идващите две години Lufthansa Technik ще тества разнообразни процеси, с цел да следи работата с водородната технология. Очакванията са до 2035 година да бъде обезпечена поддръжката на самолети, които употребяват водородно гориво.

Как ще се случи това – вижте ТУК.

Полетите са изцяло вероятни

Устойчиви акумулатори от дървесина

Във Финландия пък новатори извличат комплицирано химическо съединяване от дървесина, с цел да създават устойчиви акумулатори за електрически коли. И то единствено от отпадни артикули.

Все повече и повече хора купуват електрически коли и съхраняват сила вкъщи. С това се чака световният вкус за акумулатори да нарасне внезапно през идващите години.

Те се зареждат единствено за 8 минути

Соларни панели във водна среда

Междувременно в търсене на място за разполагане на огромни слънчеви панели доста страни вземат решение да основат плаващи системи във водоемите.

Нидерландия доразвива тази концепция и прави още една стъпка – основава слънчеви панели във водна среда, които следват Слънцето.

Снимка: iStock

В езеро в югозападната част на Холандия плува бляскав кръговиден остров, затрупан с десетки блестящи слънчеви панели. 

Повече за „ Протей “ – вижте ТУК.

Те улавят допустимо най-вече лъчи

Конската тор - източник на зелена сила

През месец май ви разказахме, че в Германия се отглеждат 1,3 милиона коне и всяка година се натрупат към 9,5 милиона тона тор, за чието " обгрижване " са нужни големи разноски. Оказа се обаче, че той може да бъде източник на зелена сила, а съгласно баварски експерти от него може да се създават и скъп петрол и газ.

Снимка: SolarisFloat

Ще изнесат ли конете бъдещето на земята още веднъж върху гърбовете си – припомнете си тук:

Проектът е създаден от института „ Фраунхофер “ в Германия

Мангровите гори на Обединените арабски емирства

В „ bTV Репортерите “ интернационалният редактор Илиана Димитрова ни описа за мангровите гори на Обединените арабски емирства. За всяко изгубено дърво те засаждат още три.

Тропическите мангрови гори са комплицирани екосистеми, които виреят в негостоприемни горещини, в кални и солени води. Арабските емирства ги засаждат от основаването си през 70-те години. За всяко изгубено дърво се засаждат още три.

В едно от кътчетата на Абу Даби, където солената вода се слива с изгарящия под слънцето бряг, пораства гора, която освен оцелява, само че и процъфтява. И основава естествено леговище за жителите на дивата природа.

Повече за него – вижте ТУК:

Арабските емирства ги засаждат от основаването си през 70-те години

Град на бъдещето край Абу Даби

В Обединените арабски емирства (ОАЕ), покрай Абу Даби, където жегите са мъчно търпими, строят град на бъдещето. Там към този момент има кула за вятър, а температурите са с до 10 градуса по-ниски с помощта на градския дизайн.

Липсват типичните небостъргачи, а по улиците се движат единствено електрически коли. Амбицията е това да стане най-екологичният град в света.

Повече за него – вижте ТУК:

Пример за това е Масдар в Обединените арабски емирства

Борба с питателните боклуци

В „ Зелената седмица “ на bTV ви представихме ефикасни решения, с които можем да понижим питателните боклуци.

Те са измежду най-големите екологични проблеми и провокации на актуалния свят, обхванат от климатичните промени. Някои обаче го виждат като бизнес опция и бързо намиране на новаторски решения. Как – вижте тук:

Всеки може да промени бъдещето на Земята

Foodobox - положителният образец, пренесен в България

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР